Eerste Zabriskie productie haalt 3000 views op Vimeo.

Mountain biker watching a beautiful sunset

story in Dutch – Eind november lanceerden we de eerste Zabriskie Media productie, zeg maar, onze eerste videoproductie in opdracht van onszelf: ‘Waar een wil is, is een wegske | Episode Hometrails‘. Noem het gerust een korte lofzang voor het mountainbiken in eigen land, een sfeerfilm die je goesting moet geven om direct op de bike te springen. Want wat is er een beter dan een goed zelf gemaakt wegske te rijden op een zonnige zomeravond?

Ondertussen heeft de video meer dan 3.000 views op Vimeo en daar kunnen we gerust trots op zijn. Zij die een beetje bezig zijn met social media weten immers dat een view op Vimeo veel meer zegt dan bijvoorbeeld één op Facebook. Kort door de bocht: Vimeo telt een view vanaf er iemand effectief op de play button geklikt heeft, daar waar video’s op the social network automatisch worden afgespeeld en een view wordt geteld vanaf drie seconden. Enkele cijfers om het één en het ander duidelijk te maken. In 2017 was de gemiddelde lengte van een Facebook video 3min48sec, maar de gemiddelde kijktijd was slechts 10 seconden, m.a.w. 4% van de totale lengte! Onze eerste Zabriskie productie daarentegen haalt een kijkpercentage van 76%, wat betekent dat er gemiddeld genomen werd afgehaakt na 1min50sec. Niet slecht, maar zoals steeds is er zeker nog marge voor verbetering!

Shooting of a mountainbike film in Belgium
Young street football player with a spectacular move

En als we het dan toch over views hebben… de portretten die we maakten voor ENGIE Street Heroes begin vorig jaar hebben samen al meer dan 25.000 views gehaald. Deze werden wel gepubliceerd op het populaire Youtube kanaal van Panna Streetz (met 50K+ volgers), dus zo verwonderlijk is het dan ook weer niet.

Een lang verhaal om er toe te komen dat die views eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Het is vooral allemaal heel erg relatief. Wat veel belangrijker is, zijn de uitgesproken of geschreven waarderingen van mensen. Iemand die zegt dat het filmpje hem echt motiveerde om op de fiets te springen en te gaan rijden, iemand die schrijft dat het verhaal haar inspireerde of dat het knap in beeld gebracht is. Daar doe je het toch voor!

Misschien ook een kleine reminder aan onszelf om – nog – meer blijk van waardering te geven aan de dingen die we echt goed vinden en bij de rest… afhaken na 10 seconden zeker :).


Bruno Keustermans
Creative Director Zabriskie